4 tips voor het kiezen van de beste raamdecoratie

Inspiratietips

4 tips voor het kiezen van de beste raamdecoratie

Raamdecoratie heeft naast een functioneel nut (bv. verduisteren) ook zeker een esthetische rol te spelen. De juiste oplossing geeft net die extra touch aan je specifieke ruimte.

Tip #1: durf een kleur kiezen

Raamdecoratie in al zijn vormen bestaat in een ongelooflijk aantal kleurtinten tegenwoordig. Dit laat toe om verder te gaan dan het functionele nut van je gordijnen, jaloezieën en duo-rolls. Durf verder te denken. Zie jouw raamdecoratie écht als een extra interieurelement. De juiste gordijnen in de juiste kleur en volgens het juiste textielpatroon zijn een échte upgrade voor jouw kamer. Dit geldt zowel voor moderne als klassieke interieurs. Match je raamdecoratie met andere interieurelementen en zorg voor uniformiteit in jouw woonervaring. Daarom is het belangrijk om raamdecoratie niet in een showroom te kiezen, maar gewoon bij jou thuis in de kamer waarin de raamdecoratie moet komen. Op maat gemaakte raamdecoratie verhoogt de gezelligheid & waarde van jouw woning.

Tip #2: kies de juiste bediening

De meeste mensen kiezen voor raamdecoratie met een manuele bediening – simpelweg omdat er geen mogelijkheid is om te connecteren op het elektriciteitsnetwerk. Er zijn heel wat systemen op de markt, gaande van kettingen tot high-end koordjes. Let erop dat deze bediening op een veilige hoogte hangt ter bescherming van spelende kinderen.

Heb je wel de mogelijkheid om je raamdecoratie te automatiseren? Elektrische bediening is mogelijk voor horizontale jaloezieën, rolgordijnen, plissées & duettes én bij vouwgordijnen. Uiteraard kan je die elektrische bediening koppelen aan een bestaand domoticasysteem. Op die manier kan je je raamdecoratie manipulaties zelfs afstemmen in functie van de omgevingstemperatuur. Heb je geen domotica, maar wil je toch automatisatie? Dat kan dan perfect met de systemen van bijvoorbeeld het merk Somfy.

Naast het feit dat een elektrische bediening gewoon heel gemakkelijk is, is er ook nog het leuke side-effect dat de levensduur geoptimaliseerd wordt door het feit dat er steeds juist en gelijkmatig bediend wordt.

Tip #3: onderhoud je lamellen gemakkelijk

Je leest dikwijls dat mensen niet kiezen voor jaloezieën of lamellen omdat één van de vooroordelen is dat het stof hier makkelijk op blijft liggen. Dat feit op zich is natuurlijk niet te ontkennen. Echter, dit is makkelijk te verhelpen door wat discipline in te voeren. Onderhoud je lamellen regelmatig en vermijd een grote schoonmaak. Kunststof lamellen stof je best één keer per twee weken af. Gebruik af en toe een vochtig washandje, maar vermijd bijtende producten zoals allesreinigers.

Tip #4: kies voor vochtbestendige rolgordijnen in natte ruimtes

In natte ruimtes zoals badkamers wil je absoluut vermijden dat er schimmelvorming optreedt aan je raamdecoratie. Aan de andere kant wil je ook écht wel iets aan dat raam hangen om inkijk te vermijden. Rolgordijnen zijn in deze ruimtes dan ook een ideale keuze. Ze bieden perfecte privacy (in zowel translucent als verduisterend type) én zijn beschikbaar in ongelooflijk veel kleuren en motieven.